Concert 26 augustus 2012

 

APOLLO ENSEMBLE

David Rabinovich                                                 viool

Thomas Oltheten                                                 dulciaan en fagot

Marion Boshuizen                                                 klavecimbel en orgel

 

PROGRAMMA:

 

Sonate viool                                          Johann Heinrich Schmelzer             Ca 1620- 1680       

viool, dulciaan, bc                                                            

 

Sonate sopra "La Monica"                       Philipp Friedrich Böddecker            1615-1683                     

viool, dulciaan, bc 

 

Sonata in C, BWV 1017                           Johann Sebastian Bach                  1685-1750 

- Largo - Allegro - Adagio - Allegro

 viool, klavecimbel

 

Aria detto baletto                                    Girolamo Frescobaldi                    1583-1643                            

orgel solo 

 

Sonate op. 50/I in e                                Joseph Bodin de Boismortier         1691-1765 

Allemanda                                                                                                                                     

voor fagot en bc   

 

Triosonate in Bes                                    Georg Philipp Telemann                1681-1767                                                      

- Vivace- Siciliana - Vivace

 

                                                          

                                                          

                                                          

 

 

Het Apollo Ensemble bestaat uit enthousiaste topmusici afkomstig uit alle delen van de wereld! Met hun passie, durf en creativiteit weten ze vele harten voor hun muziek te veroveren. De bijzondere open sfeer tijdens de concerten, de afwisselende programmering en bezetting en de samenwerking met andere kunstvormen maken ieder concert van het Apollo Ensemble tot een unieke ervaring. Je vindt het ensemble op toonaangevende podia en festivals tijdens tournees door Rusland, Kroatië, Italië en Frankrijk tot de USA! Je komt ze tegen in het Kennedy Center in Washington waar ze een groot programma hebben neergezet. Maar met evenveel enthousiasme en kwaliteit gaan ze voor een klein intiem programma in het kerkje van werelderfgoed Schokland. Dit mogen we toch wel bijzonder noemen en is kenmerkend voor het professionele gezelschap dat inmiddels vele cd’s op zijn naam heeft staan met lovende recensies!
Ook aan de nieuwe concertgangers onder ons is gedacht. Het ensemble heeft in samenwerking met Oorkaan het jeugdprogramma “Wie Temt de Koning” gemaakt. Dit was door het hele land een daverend succes!

David Rabinovich studeerde viool aan het Novosibirsk Staatsconservatorium bij Prof. Zakhar Bron, alwaar hij in 1978 afstudeerde. Reeds tijdens zijn studie kreeg hij een aanstelling bij het Philharmonisch Orkest en het opera Orkest van Novosibirsk.

Van 1994-2000 studeerde hij barokviool aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag waar hij bij Sigiswald Kuijken en Elizabeth Wallfisch zijn Master of Music diploma behaalde.

Het werkveld van David Rabinovich is divers en strekt zich uit over de hele wereld, hij speelde met ensembles als The Amsterdam Baroque Soloists, Apollo Ensemble, Compagnia Vocale en vele orkesten waaronder The Amsterdam Baroque Orchestra, Orchestra of the Age of Enlightenment , Le Champs- Elysees Orchestra, Anima Eterna, The King’s Consort, Les Arts Florissant Orchestra, Dunedin Consort and Players. Dirigenten waarmee hij werkte zijn o.a. Ton Koopman, Simon Rattle, Philippe Herreweghe, Gustav Leonhardt, William Christie, Mark Elder, Vladimir Yurovsky, John Butt, Roger Norrington. David bespeelt een viool van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds, gebouwd door Georg Klotz, ca 1745.

David Rabinovich is de artistiek leider van het Apollo Ensemble. Kenmerkend is de verfijnde, zangerige strijkersklank, gecombineerd met transparantie en het steeds op zoek zijn naar dynamische grenzen. Onder zijn leiding werd een groeide het ensemble uit tot een topensemble waarmee hij de afgelopen jaren een groot aantal opnames maakte en prestigieuze programma’s speelde in binnen- en buitenland.

Sinds 2008 is hij tevens artistiek directeur van het Internationaal Muziekfestival Travelling in Baroque

Door zijn grote ervaring als solist, artistiek leider, concertmeester en dirigent wordt David Rabinovich ook vaak gevraagd om orkestprojecten te leiden, masterclasses te geven en ensembles te coachen.

Zijn jarenlange ervaring en zijn omvangrijke repertoirekennis , die diverse stijlen en periodes omvat, leidde hem als vanzelfsprekend naar dirigeren. Hij studeerde bij Neil Thomson en John Farrer in Londen en aan de Peter the Great Academy in St. Petersburg bij Jonathan Brett.

 

Thomas Oltheten

Thomas studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij John Mostard, in Zürich bij Manfred Sax en in Zwolle bij Peter Gaasterland. Hij speelde lange tijd in het Tonhalle Orchester en in het Opera Orkest van Zürich. Daarnaast was kamermuziek altijd zijn grote liefde. In de loop der tijd is hij zich meer en meer gaan verdiepen in de ontwikkeling van de fagot door de eeuwen heen. Zo bespeelt hij de dulciaan - de 17e eeuwse voorloper van de fagot – , barokfagot, klassieke fagot, romantische fagot en de moderne fagot. Hij is oprichter van het Apollo Ensemble en heeft de organisatie daarvan vanaf de grond opgebouwd. Aan vele orkesten ensembles en producties heeft hij zijn medewerking verleend, zoals o.a. Tonhalle orchester, Stuttgarter Barockorkester, Concerto d’Amsterdam, het NoordNederlands orkest, het Combattimento Consort , Ensemble conservatoire en Anima Eterna. Aan talloze radio- en cd opnames werkt hij mee en is hij zowel solistisch als in kamermuziekverband te beluisteren. Ook als docent en coach is Thomas actief; hij is docent aan de Kunstlinie Almere en coacht ensembles. Ook als solist is hij veelvuldig op de concertpodia te beluisteren, met o.a. fagotconcerten van Vivaldi, Fasch, Telemann, Weber en Mozart. Tevens is hij sinds 2010 voorzitter van het fagotnetwerk Nederland/België.

 

Marion Boshuizen

Marion Boshuizen studeerde orgel, klavecimbel en directie aan het Utrechts Conservatorium bij Nico van den Hooven en Kees van Houten, in Luzern bij Monika Henking en in Zürich bij Johann Sonnleitner. Daarnaast volgde ze masterclasses bij o.a. Harald Vogel en Jos van Immerseel. Ze is claveciniste/organiste bij het Apollo Ensemble, waarmee ze jaarlijks vele kamermuziekconcerten geeft en reeds elf cd’s opnam, waaronder Bach’s Tripelconcert en het 5e Brandenburgs concert. Met dit ensemble maakte ze concerttournées door Rusland, Kroatië, België, USA en Zwitserland. Daarnaast is ze continuospeelster bij diverse orkesten en ensembles, zoals Het Brabants Orkest, Ensemble Conservatoire en het Promenade Orkest.