Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat het aangezicht van Europa werd veranderd.

EEN MUZIKALE MONNIK & EEN PROTESTANTSE NON is een verrassende voorstelling rondom Luther als mens en musicus.

Het verhaal dat als een rode draad door deze voorstelling heen geweven is heeft een biografische insteek en plaatst Luther temidden van zijn tijdgenoten. Zo smelten interessante kennis en een prachtig concert ineen. In EEN MUZIKALE MONNIK & EEN PROTESTANTSE NON verschijnen alle musici in historisch kostuum, zodat de aanblik en de muziek een verantwoord geheel vormen.  

    

 

Het is bekend dat Maarten Luther de muziek een warm hart toedroeg. Hij was een bekwaam luitspeler en zanger met een mooie tenorstem. Ook schreef hij teksten en componeerde hij. Hij onderkende de kracht van de muziek die, zoals hij schreef, 'de bedroefden kan troosten, de gelukkigen kan opschrikken, de wanhopigen bemoedigen, de trotsen nederigheid kan leren, de opgewonden mensen kan kalmeren en zelfs een hart vol haat kan verzachten'. Het was zijn intentie om die positieve emotionele kwaliteit van muziek ook in te zetten in de kerk.


De Stichting Musick’s Monument maakt historische kunstproducties. In
EEN MUZIKALE MONNIK & EEN PROTESTANTSE NON vertelt Diederiek van Loo over Luthers veelbewogen leven, zijn huwelijk met de sterke vrouw Katharina van Bora en zijn visie op de kerk.

Hans Meijer, luitist, treedt op als Maarten Luther,

Paula Bär-Giese, zangeres, als Luthers echtgenote Katharina von Bora,

Maria den Hertog, zangeres, als Barbara Cranach

en Hein Hof, organist, als componist Johann Walther, Luthers vriend en muzikaal adviseur.

 

Een voorproefje kunt u hier zien https://www.youtube.com/watch?v=3GwlU49yI-Q&feature=youtu.be